Het verhaal van Arthur van der Leij
- Verhaal bewoner
14/10/2018
Arthur van der Leij kwam in 1973 in Vleuten wonen en raakte gefascineerd door de geschiedenis van het woongebied dat we nu aanduiden met Leidsche Rijn. Als lid van de historische vereniging duikt hij in het verleden van Romeinen en middeleeuwse kastelen. Mensen moeten hun leefomgeving in een context kunnen plaatsen, dat is Arthur’s stellige overtuiging.
Hoe is uw interesse voor deze geschiedenis ontstaan?
Arthur: Ik reisde veel voor mijn werk en had daarom niet veel binding met mijn woonplaats. Maar de lokale groenteboer en de schoenmaker vertelden mij geweldige verhalen en daardoor raakte ik steeds meer geboeid door de historische achtergrond van het gebied. Na mijn pensionering kreeg ik ook echt de tijd om in de archieven te duiken, dingen uit te pluizen op internet en nu voel ik mij vereerd met de titel ‘amateurhistoricus’.
Op 14 oktober geeft u een presentatie bij de talkshow ‘Leidsche Rijn draait door’ als afsluiting van de viering van 20 jaar Leidsche Rijn. Het thema is ‘de blauwe draad’. Wat houdt dat in?
We gaan aan de hand van de loop van de Kromme Rijn de geschiedenis van Leidsche Rijn in beeld brengen. Mijn verhaal laat zien wat de interactie is tussen de natuurlijke verandering van de rivierstroom door klei-afzetting etc, en het ingrijpen van de mens daarin. Op allerlei plekken zijn resten gevonden, niet alleen van de Romeinen, maar ook uit de middeleeuwen. Hele kastelen zijn in de rivier gekukeld, omdat ze op een plek gebouwd zijn waar de oever instabiel werd door het meanderen van de stroom. Aan de hand van afbeeldingen laat ik zien hoe dit proces heeft plaatsgevonden.
Op 14 oktober wordt ook een speciale uitgave van de historische vereniging uitgebracht. Wat is de aanleiding daarvoor?
De historische vereniging wil met deze speciale editie de geschiedenis van Leidsche Rijn in herinnering houden. Bewoners kunnen zo een band krijgen met de grond waarop ze wonen. Mensen hebben behalve aan een comfortabele woonplek ook behoefte aan een context in hun leefomgeving. Neem nou de Groenedijk, dat is de route die de bisschop van Utrecht nam in de 13e eeuw toen hij de strijd aanging met de graaf van Holland. Hij moest wel langs deze weg, want de rest was moeras! Het is toch geweldig dat deze weg nog steeds bestaat en niet is verdwenen bij de aanleg van de nieuwbouw.
Dit artikel verscheen in Weekkrant de Brug op woensdag 10 oktober en op de
nieuwspagina van Regio Leidsche Rijn.
Lees ook het persbericht speciale uitgave historische vereniging